Vall de Ridolaina

 

Recorregut fàcil per la vall de Ridolaina, encapçalada i presidida pel Comabona que serà omnipresent en tot l’itinerari. Indret amb molta vegetació de ribera i d’altres arbres de fulla caduca que fan de la tardor tot un espectacle!

 

Sortim de Cal Trisca cap a la dreta seguint la pista en direcció oest creuant el pla de Nas, (marques de PR, blanques i grogues, del Camí dels Segadors), fins al cap del Serrat on trobarem una caseta de formigó. Darrera la caseta, i mirant a la vall de Ridolaina, arranca un camí pedregós que, en forta baixada, ens porta al fons de la vall.

 

ridolaina 1

 

En arribar al fons de la vall trobem una pista pedregosa que agafem cap a l’esquerra i, de seguida, creuem el torrent de Ridolaina. Tot seguit, seguim la pista que puja paral·lela al riu cap a l’interior de la vall (no agafem la pista que té una tanca blanca i verda i que puja en direcció contrària).

La pista que seguim puja fort fins arribar a una tanca de fusta.

 

ridolaina 2

 

A poca distància, passem pel davant del portal de la casa de la Molina.

 

ridolaina 3

 

Continuem planejant per la pista herbosa fins que, després d’uns 200 m, trobem una zona que acostuma a estar enfangada i que, just abans d’entrar en un prat i al bell mig d’una bifurcació poc evident, hi veiem col·locat un tronc.

 

Ridolaina 4

 

Alerta: en aquest punt agafarem el camí que, per la dreta, creua el prat mantenint alçada (no agafarem la pista que, per l’esquerra, baixa cap el torrent).

La pista herbosa que hem agafat travessa una zona de prats i, de seguida, fa una forta i curta pujada que desemboca en un clar canvi de pendent. Tenim el Comabona com a rerefons.

 

ridolaina 5

 

Alerta en aquest punt. Just en el canvi de pendent hem d’abandonar aquesta pista i agafar-ne una altra per la dreta, de moment més bruta, i que de seguida transcorre paral·lela per sobre d’un rec (sense aigua). Més endavant, la pista abandona el rec i comença a pujar decididament.

Alerta en aquest punt. Després d’una estona de pujada, la pista fa un revolt a la dreta i, a la nostra esquerra, un tronc gran i caigut travessa i barra el pas a una altra pista més planera que continua recta per l’exterior del revolt. Saltarem el tronc (no seguirem el doble revolt dreta/esquerra en forta pujada que segueix cap a la dreta).

A pocs metres arribem a un clar, travessem el petit prat seguint la mateixa direcció que portem i retrobem el camí.

 

Ridolaina 6

 

Seguim el caminet i de seguida arribem a un altre prat més gran i rodejat d’uns espectaculars arbres que l’adornen.

 

Ridolaina 7

FOTO DE PAS

 

El travessem en diagonal de baixada i prenem el camí ben dibuixat entre una filera de bedolls i resseguit per un filat de filferro.

 

Ridolaina 8

 

No molt enllà, el camí passa pel costat d’unes feixes i arriba a un altre prat. El remuntarem tot resseguint-lo pel seu costat dret.

A la part superior del prat hi trobem una pista forestal que serveix per accedir a la canalització del rec (veurem part de la canalització). Girem a l’esquerra uns 20 metres i de seguida girem cap a la dreta per una pista que fa pujada. (No continuarem la pista que segueix la canalització del rec).

 

Ridolaina 9

 

La pujada arriba a un punt on troba un prat ample a la dreta. Girarem a buscar el prat (no seguirem la mateixa pista per on veníem i que continua cap a l’esquerra).

 

Ridolaina 10

 

El travessem. Al final del prat veurem la pista forestal que hi desemboca. Ara anem, doncs, cap a l’esquerra i amunt. Arribem a una zona més oberta esquitxada de rosers silvestres.

A partir d’aquí la pista es va definint cada vegada més. La seguirem sense problemes. Passem per les ruïnes de la casa de Sant Romà i per un gran abeurador, just abans d’arribar a la pista principal que ve de Montellà (tancada al trànsit).

 

Ridolaina 11

 

Quan arribem a aquesta pista principal, girem a l’esquerra en direcció al fons de la vall (no seguirem recta, ja que arribaríem a Montellà).

Més endavant, en el canvi de pendent, veurem les ruïnes del castell de Sant Romà.

 

ridolaina 12

 

Seguim la pista de la vall. Hi ha un punt en què està barrada per una tanca de fusta (els ramaders de la zona la utilitzen per tenir el bestiar controlat). Passem la tanca i seguim per la pista forestal.

 

Ridolaina 13

 

A prop del fons de la vall trobarem una bifurcació i senyals del PR del Camí dels Segadors.

 

ridolaina 14

 

Alerta en aquest punt. Agafarem la pista més planera de l’esquerra i, sense problemes, seguirem les marques del PR del Camí dels Segadors que porten al poble de Nas.

 

ridolaina 15

 

Passarem pel torrent de Les Eres, pel torrent de l’Abeurador, per la zona de la “Mala Terra” i pel costat del cortal de l’Oriol amb el seu gran abeurador.

 

ridolaina 16

 

Passat aquest punt, seguim la pista i no fem cas de les marques del PR.

 

ridolaina 17

 

Passem pel costat d’un altre abeurador, la font Tosca, i més endavant, en una corba molt ampla a l’esquerra, busquem el camí vell que surt per la dreta.

Agafem aquest "camí vell" que desemboca de nou a la pista principal, a tocar d’un pas canadenc. El creuem i retrobem les marques del PR que passen pel Collet i que arriben fins a Nas.

 

Temps total: 4 h.

 

C a l T r i s c a - Carrer Major, 14 - 25721 - Nas -Bellver de Cerdanya - N 42.348716' E 01.743585 - Tel. 628 56 84 77