Vall de Pi

Pel camí del Gònec

 

Recorregut circular per una de les valls més desconegudes de la zona. El camí travessa un bosc de pi roig, tot prenent alçada pel vessant est del serrat de l’Avetosa, i arriba al refugi del Gònec. Al fons de la vall de Pi, sota el serrat de la Muga, gaudirem d’un primer pla del Terrers i, de baixada, resseguirem el congost del torrent de Pi. El camí encara ens depararà una última sorpresa! Passar pel costat de la roca Foradada, emblema d’aquest indret i mostra espectacular de formació càrstica pròpia del Cadí-Moixeró.

 

Sortim de Cal Trisca cap a l’esquerra i girem a la dreta pel camí de Cortariu. Deixem el poble després d’haver passat per davant de cal Casanovas.

 

Pi 1

 

Seguim avall fins que la pista arriba i acaba en un prat just abans de la coma del torrent de Garcadés. Vorejarem el prat uns 20 metres. Hem d’anar a la casa de colònies que veiem just al davant. La manera més còmode d’arribar-hi és travessant la coma en diagonal de baixada i amb tendència a la dreta, al fons comença una pista que puja a la casa de Cortariu (casa de colònies Cadí).

 

Pi 2

 

Davant de la casa trobem un pòster de Turisme de Catalunya on està indicada la direcció per anar al “Camí del Gònec i el Pradell”.

 

Pi 3

 

Agafem el sender en la direcció indicada i, després d’una zona de matolls i una última vista al poble de Nas, ens endinsarem al bosc.

El camí va recte i de pujada. El sender és evident i està molt ben fressat enmig de la molsa, tot dibuixant una línia entre els pins. Arribem a un llom on tindrem una primera vista de la vall de Pi i seguim el camí, que ara gira a la dreta. Anem resseguint el bosc i anem agafant alçada. De tant en tant trobem dues marques paral·leles de color vermell.

 

 

Sortim del bosc en una zona on hi ha roca i gaudim un altre cop de la vista de la vall.

 

Pi 5

 

Trobem dos arbres marcats en blanc, aquí el sender s’eixample i es converteix en pista.

 

Pi6

 

Seguim per la pista de pujada. Quan notem, per primer cop, que baixa lleugerament hem d’estar atents perquè a uns 20 m haurem de deixar la pista i agafar un sender per la dreta.

Alerta, aquest és un punt important. Com a referències del punt on hem de deixar la pista tenim: un arbre gran, a la dreta, amb les arrels amples i aixecades, i amb dues marques paral·leles pintades de vermell.

 

Pi 7

 

Nota: no seguirem per la pista. Si ens passéssim aquest trencall arribaríem de seguida a una explanada de gesp vorejada de rosers silvestres (i d’altres matolls) i pins rojos molt alts. Seria el primer cop que arribaríem a una obertura herbosa tant evident.

 

Pi 8

 

Agafem el caminet de pujada, molt fressat i evident. Anem pujant fort i, poc després, un altre sender baixa per l’esquerra (no ens interessa).

 

Pi 9

 

Nosaltres seguirem en la mateixa direcció que anàvem: recte, amunt i en forta pujada. Poc després, passem per sobre d’una zona rocallosa enmig del sender. Un cop passat aquest punt tornem a tenir vista de la vall i, per primer cop, de la roca Foradada. Seguim i arribem al refugi del Gònec.

Temps acumulat: 1 h  45 min.

 

Pi 10

 

Aquí hi arriba una pista forestal. Veurem dos abeuradors de bestiar i un tancat de fusta (punt d’aigua). Agafem la pista i anem baixant còmodament. Veiem el Terrers, cim que tanca la vall i que es veu imponent des d’aquí.

 

Pi 11

 

També tenim una visió de la zona de prats (pícnic) anomenada el Pradell. Recomanem parar en aquest exel·lent lloc abans de seguir baixant. Punt d’aigua.

 

Pi 12

FOTO DE PAS

 

Baixant per la pista de la vall passem pel costat de la roca Foradada.

 

Pi 13

 

Més endavant, passem pel costat d’una altra zona de pícnic anomenada l’Agre (punt d’aigua). Aquí hi ha una tanca de color verd i blanc que talla l’accés als vehicles.

 

Pi 14

 

Just passat l'Agre, a la dreta, agafem un pont de fusta que ens porta a l'altre costat del riu. Seguim un sender entre boixos fins que creuem un altre pont de fusta i recuperem la pista.

A partir d’aquí la vall és més estreta i el camí ressegueix el curs del riu. Passem pel costat d’una pedrera i a uns 5 min. un rètol ens indica el trencar al poble de Nèfol (no ens interessa).

Seguim pista avall i després de 5 min. trobem l’indicador a Cortariu (rètol fet a mà i situat a l’esquerra de la pista). Punt que ens indica el sender que puja a la casa de colònies.

 

Pi 15

 

Des de Cortariu resseguirem el mateix camí que hem fet a l’anada i que enllaça amb el poble de Nas.

Temps total: 3 h  30 min.

 

C a l T r i s c a - Carrer Major, 14 - 25721 - Nas -Bellver de Cerdanya - N 42.348716' E 01.743585 - Tel. 628 56 84 77