Vall de Bastanist

 

Circuit grandiós per la part baixa de la serra del Cadí. Trobarem paisatges oberts i bones vistes. Travessarem pobles, ermites, bordes de pastors... I tot enllaçat d’una manera elegant.
Iniciarem l’itinerari entrant pel vessant est de la vall de Bastanist enmig de boscos de pi negre, creuarem els plans de cal Escàs, baixarem al santuari de Bastanist i remuntarem per l’altre vessant de la vall per assolir el pintoresc poble d’Estana. Des del coll de Pallers, saltarem cap a la vall del Quer i gaudirem d’un descens suau i tranquil per una pista forestal solitària. Acabarem a Martinet, a tocar del riu Segre.
A la tardor aquest recorregut presenta un interès afegit... No us perdeu la simfonia de colors!

 

Sortim de Nas amb el cotxe en direcció a Bellver de Cerdanya. Prenem la N-260 en direcció a La Seu d’Urgell fins arribar a Martinet. 15 min.

A la cruïlla de Montellà, creuem el Segre i deixem el cotxe en el pàrquing de terra que hi ha a l'esquerra del pont.

Comencem a caminar seguint el passeig que va paral·lel al riu Segre. Hem de continuar fins passar la piscina i el campde futbol. Trobem un indicador de Senders de Cerdanya que ens indica el camí per anar a Montellà. Agafem el sender amb esgraons i barana de fusta, que puja fort i està marcat en groc i, en pocs minuts, arribem a Montellà.

 

bastanist 1

 

Travessem Montellà i ens situem a l’entrada del poble. Seguim la carretera fins a la cruïlla on hi ha la pista per anar al prat d’Aguiló. 35 min.

 

bastanist 2

 

En aquest punt, trobem un rètol de Senders de Cerdanya indicant el camí a Bastanist. Seguirem, doncs, el GR-150 (vermell i blanc) i també les marques quadrades i grogues.

 

bastanist 3

 

Seguim per la pista, sempre de pujada, i creuem una altra pista. Abans d’entrar en un prat, trobem un altre rètol de Senders de Cerdanya. Aquí les marques quadrades i grogues s’acaben però continuem seguint les del GR. 1 h.

 

bastanist 4

 

Creuem el prat uns 20 m pel seu marge superior fins trobar de nou una altra pista.

Alerta amb el GR, aquí les marques abandonen la pista abans d’entrar en un segon prat (marques de No-GR en una pedra a l’esquerra) i es dirigeixen a la terrassa superior, per on passa una altra pista.

 

bastanist 5

 

Seguim aquesta altra pista que, de seguida, entra en el bosc i es transforma en un sender ben fressat (i ben marcat), progressem ràpidament. Arribem a uns prats, mig abandonats, per damunt de la casa de Sant Bartomeu. Creuem el prat mantenint la mateixa alçada.

 

bastanist 6

 

Anem a parar a una pista mig abandonada i continuem flanquejant fins arribar a un torrent.

 

bastanist 7

 

Tornem a entrar al bosc, continuem caminant per sender.

 

bastanist 8

 

Traspassem una tanca de fusta i creuem un torrent. Arribem als prats de la borda de cal Escàs, que veurem en el llom.

 

bastanist 9

 

Seguim el sender fressat que es dirigeix a la casa, tot abandonant les marques del GR. Arribem a cal Escàs amb el seu abeurador (punt d’aigua) sota un arbre gran. 2 h 10 min.

 

bastanist 10

FOTO DE PAS

Llogarret encantador, molt bonic i amb bones vistes.

Baixem per l’esquerra de l’abeurador. Seguim baixant pel prat i anem a parar a un sender, ben fressat, que baixa suaument seguint uns prats abandonats.

Després d’un revolt a la dreta, l’itinerari segueix per una pista abandonada (al mig del camí trobarem una pedra amb marques vermelles).

 

bastanist 11

 

Poc després, arribem a un petit clar on la pista gira a l’esquerra i entra en un prat gran a tocar de les cases de Les Valls. Continuem flanquejant recta per un sender i, de seguida, trobarem una nova pista. Aquí recuperem les marques del GR, que veurem pintades a la primera casa de Les Valls.

 

bastanist 12

 

Un cop passada la casa, trobem una tanca de fusta i una pista en bon estat. 2 h 30 min.

Baixem per la pista fins que les marques del GR ens indiquen que l’hem d’abandonar. Seguirem un sender que baixa per la nostra dreta.

Alerta: s’ha d’estar atent a les marques del GR per no passar-les de llarg.

 

bastanist 13

 

Aquest sender baixa fort i ens permet veure el santuari de Bastanist.

 

bastanist 14

 

Creuem el torrent de Bastanist i arribem al Santuari. 2 h 45 min. (Punt d’aigua).

Situats davant de l’església, seguim la pista que anomenen Camí de la cova.

 

bastanist 15

 

Trobem una cruïlla, la pista principal fa un revolt pronunciat a l’esquerra i l’altra segueix recta. Nosaltres continuarem recta seguint el GR.

Alerta: en arribar a una torre elèctrica veurem unes marques dobles de GR (això indica un canvi sobtat de direcció), abandonem la pista i agafem el sender que tenim a la dreta.

 

bastanist 16

 

Aquest sender és el camí vell que puja al poble d’Estana. Creuem un torrent per un pont antic de pedra i seguim pujant. Més endavant caminarem per una pista enmig d’una roureda.

 

bastanist 17

 

Passem pel costat de la borda del Basté i arribem a un coll on la pista comença una lleugera baixada. Ja veiem Estana.

Alerta: a pocs metres, per l’esquerra, arranca una altra pista que hem de seguir.

 

bastanist 18

 

Més endavant, aquesta pista es converteix en sender, creuem un llom pelat i arribem a les cases d’Estana. 4 h.

bastanist 19

 

En arribar al poble, girem cap a l’esquerra (encara seguint les marques de GR) per anar al coll de Pallers.

 

bastanist 20

 

Abans d’arribar al coll de Pallers trobarem un zona de pícnic a la dreta del camí (punt d’aigua). En el coll, veiem un rètol de Senders de Cerdanya. Girem a la dreta i traspassem el coll baixant per pista fins a un prat, que travessarem per l’esquerra seguint un sender.

 

bastanist 21

 

Arribem a una pista, la seguim de baixada fins que trobem un sender, que, per l’esquerra, baixa a cercar una altra pista. En el punt on es troben, girem a l’esquerra i baixem uns 20m. 4 h 25min.

En aquest punt, la pista fa un revolt pronunciat a la dreta. La seguim, abandonant el GR (que en el revolt continua recta per un sender), per terreny còmode de caminar i que aviat ens porta a espais oberts. Estem enmig de prats, gaudim de bones vistes i veiem la casa de la Gavarra.  4 h 45 min.

 

bastanist 22

 

Després, veiem l’antiga i espectacular casa Bima. 5 h 10 min.

 

bastanist 23

 

Més endavant, arribem al poble de Béixec. 5 h 35 min.

 

bastanist 24

 

A Béixec, entrem al poble i prenem el primer carreró que baixa cap a la dreta. Després d'un parell de cases veiem, a la nostra esquerra, les marques grogues que assenyalen el camí a seguir. El sender creua la coma i puja a buscar la carretera, just abans d'arribar a un coll molt obert amb una gran panoràmica de la Cerdanya. Hem d'abandonar l'asfalt i caminar entre la pista que tenim a l'esquerra i la carretera, i anar a buscar un sender ben definit on veurem les marques grogues pintades a les pedres del mur que ens guiaran fins al final.

 

bastanist 25

 

Baixarem, sense dificultats, fins al parc dels Búnquers de Martinet, a tocar del riu Segre. 6 h 30 min.

 

bastanist 26

 

Seguim les marques grogues de Senders de Cerdanya per la carretera local que ens porta a Martinet.

Temps total: 6 h 40 min.

 

C a l T r i s c a - Carrer Major, 14 - 25721 - Nas -Bellver de Cerdanya - N 42.348716' E 01.743585 - Tel. 628 56 84 77