Tossa d'Alp

 

Ascensió a un cim amb personalitat. El recorregut el farem pel vessant més salvatge de la muntanya –la seva cara oest– i per llargs trams de carena amb vistes realment espectaculars! L’itinerari de pujada és fàcil de seguir ja que està senyalitzat en la seva totalitat, l’itinerari de baixada és evident però no està marcat: es tracta d’anar enllaçant els prats del serrat de les Pedrusques i arribar a coll Jovell.

 

Sortim de Cal Trisca en direcció a Bellver i entrem a l’àrea de servei del túnel del Cadí. Aquí farem un canvi de sentit, tot passant per sota de la carretera, i agafarem el camí asfaltat que porta a Urús. Arribem a Urús, a l’esquerra hi ha el rètol que ho anuncia i, a pocs metres, una petita illeta enjardinada que deixarem a l’esquerra. La pista asfaltada passa per davant de la font Freda i d’una zona d’esbarjo.

 

Tossa 1

 

Tossa 2

 

Seguim 1 km i arribem a una cruïlla de quatre camins: 1r) la carretera per on venim; 2n) una pista a l’esquerra, de terra i en pujada, que ens porta a coll Jovell (rètol: pista tancada a 2,1 km.); 3r) una pista que continua asfaltada uns 20 m. i després passa a ser de terra, que va al refugi dels Ordiassos; 4r) una pista asfaltada que continua recte i que va a l’ermita de Sant Grau. Nosaltres agafem el segon.

La pista està en bon estat (arreglada l’agost de 2009). Passem un parell de cabanes i un bassal d’aigua. 20 min. de cotxe des de cal Trisca fins a la cruïlla de camins, i 5 min. des de la cruïlla de camins fins a coll Jovell.

A coll Jovell la pista s’eixampla (lloc per aparcar) i queda tancada per una cadena de color verd. A la dreta hi ha un abeurador al costat d’un talús.

 

Tossa 3

 

Pugem al talús. Sobre el talús hi ha un quadrat de formigó amb tres tapes de ferro i al davant nostre, les marques de PR (grogues i blanques) que hem de seguir.

 

Tossa 4

 

Alerta: hi ha dos camins amb marques de PR, nosaltres agafem el camí que va cap a la dreta, en lleugera baixada, on les marques són dues ratlles paral·leles. No agafar el camí que puja recte (a la nostra esquerra) on les marques de PR dibuixen una creu (No-PR), aquest és el sender per on arribarem.

Caminem per un sender ben fressat que, amb lleugeres baixades i pujades, ens porta a la font Llebrera.

 

Tossa 5

 

A la font Llebrera, el camí es converteix en una atrotinada pista i la pujada es redreça una mica.

 

Tossa 6

 

Creuem el torrent varies vegades, el camí és fàcil de seguir, ben fressat i ben senyalitzat. Quan s’acaba la pista, continuem pel sender deixant el torrent a la nostra dreta i seguint els punts grocs visibles. Més endavant, abandonem el torrent que gira cap a l’est (el deixem a la nostra esquerra) i seguim el sender ben marcat que, per la dreta, puja decidit al coll de Jou. 1 h 12 min.

Arribem al coll de Jou, un coll discret però amb bona vista del vessant berguedà i del cim de la Tossa d’Alp. Hi ha un rètol indicador de camins del Parc Natural Cadi-Moixeró.

 

Tossa 7

 

A partir d’aquí, a més dels punts grocs, trobarem les marques del GR 150.1  (vermelles i blanques) i els punts taronja fosc de Cavalls del Vent.

Girem a l’esquerra (E) per un camí ben definit i anem pujant sota un bosc de pi negre.

 

Tossa 8

 

Més endavant, sortim del bosc i veiem, davant nostre, la “Pleta del Llamp” i unes magnífiques vistes del recorregut del riu Llobregat.

 

Tossa 9

 

Seguim el camí que puja fort. Deixem els pins enrere i entrem en un terreny pedregós. Girem el llom del puig de la canal Freda i ens trobem cara a cara amb el cim de la Tossa d’Alp.

 

Tossa 10

FOTO DE PAS

 

Fem un flanqueig ascendent, amb alguna pujada forta. L’itinerari és evident i a vista. Creuem una antiga pista que puja des del vessant del berguedà i que servia per a l’explotació de mines. Fem l’última diagonal, passem pel costat del refugi Niu de l’Àliga i una mica més a l’esquerra, trobem el vèrtex geodèsic que assenyala el punt més alt.

Temps total: 2 h 32 min.

 

Tossa 11

 

 

Itinerari de baixada pel Serrat de les Pedrusques:

En el recorregut de baixada no tindrem un sender evident a seguir però el  terreny és absolutament fàcil d’interpretar.

Des de les antenes (repetidor de televisió), baixem pel fort pendent fins al coll on arriba la pista de les mines. Passem pel costat de la cabana derruïda i anem cap a l’oest a pujar el llom de les Pedrusques, que anirem resseguint.

 

Tossa 12

 

Seguirem propers al fil de la carena fins que el terreny guanyi inclinació i ens permeti veure bona part del recorregut de baixada.

Haurem d’anar enllaçant tots el prats que veiem al davant nostre.

 

Tossa 13

 

El terreny és pedregós però franc. Baixem fent les nostres pròpies ziga-zagues i arribem al primer prat (Prat-1).  35 minuts.

Alerta: a partir d’aquí comença un tram del recorregut on haurem d’anar enllaçant diversos prats seguits, els hem enumerant per facilitar-ne la interpretació.

En arribar al Prat-1, l’hem de deixar de seguida per l’esquerra i baixar pel vessant de la font Llebrera. Haurem de buscar el nostre propi camí per pendent fort i terreny fàcil, enmig de mates de Ginebró (matoll d’alta muntanya). Arribem al Prat-2.  45 min.

 

Tossa 14

 

Just abans d’entrar al Prat-2 girem a la dreta per flanquejar cap al Prat-3, que tenim a tocar.

 

Tossa 15

 

En el Prat-3, anem a la part baixa del prat i flanquegem agafant un sender ben definit i que ens porta al prat que veiem al davant, aguantat per un espadat de roques. Arribem al Prat-4.

 

Tossa 16

 

Ja hem sortit del vessant de la font Llebrera.

El Prat-4 és un prat gran i amb el pendent inclinat cap a la dreta. Davant nostre, mirant a la vall, veiem el poble d’Urús.

 

Tossa 17

 

Continuem baixant pel prat fins el seu punt més baix. Després, seguim lleugerament cap a l’esquerra buscant els trams més oberts entre el  bosc, hem d’anar en compte de no perdre el llom. Anirem enllaçant clarianes fins arribar al Prat-5 on hi ha una cabana mig derruïda.  1 h.

 

Tossa 18

 

Just a la dreta de la cabana arrenca un camí ben definit.

De baixada, no ens hem de preocupar si trobem alguna bifurcació ja que els camins es tornen a trobar més endavant. El camí sempre baixa fort i al final flanqueja cap a la dreta, en poca estona ens porta directes a coll Jovell.

Temps de baixada: 1 h 15 min.

Temps total: 3 h 47 min.

 

C a l T r i s c a - Carrer Major, 14 - 25721 - Nas -Bellver de Cerdanya - N 42.348716' E 01.743585 - Tel. 628 56 84 77