Puig de Terrers

 

Cim poc conegut –entre el Moixeró i el Cadí– que conjuga perfectament les diferències geològiques i de vegetació, i que aconsegueix una síntesi perfecta. Recorregut esplèndid, sorprenent i amb vistes espectaculars. I una cirereta final: un primer pla del Comabona.

 

Sortim de cal Trisca amb cotxe seguint la pista que entra a la vall de Ridolaina fins al cortal de l’Oriol. Tram de pista en bon estat que farem en uns 20 minuts. Aquí deixarem el cotxe i continuarem a peu.

 

Terrers 1

 

 

Comencem de baixada seguint la pista, amb marques de PR (blanques i grogues) del Camí dels Segadors. Trobarem una tanca (blanca i verda) i, més endavant, una instal·lació de fusta per carregar el bestiar.

Continuarem fins trobar “la mala terra” (esllavissada). Poc després creuem el torrent de l’Abeurador. La pista es creua amb una altra pista que surt en direcció contrària (que torna cap al torrent de l’Abeurador), 20 min. En aquest punt agafarem aquesta nova pista. Alerta: deixem la pista principal i les marques de PR.

La pista per on caminem està en més mal estat i puja a buscar la captació d’aigües del nucli de Nas, en el torrent de l’Abeurador. 27 min.

 

terrers 2

 

 

Des d’aquest punt fins al Pla de Madastre l’itinerari es fa més difícil de seguir. El bestiar ha marcat camí però sovint no és ni l’únic ni el més evident. Es tracta d’un tram d’uns 20 minuts que ens demanarà atenció i que us el detallem a continuació en tres seccions d’uns 6 o 7 minuts:

- 1ª Secció: sortim de la captació per la pista desdibuixada i que continua més bruta. Just per sobre de la captació, i per la nostra dreta, arriba un torrent ple de blocs i vegetació que normalment està sec (referència important que anomenarem “torrent sec”). Just després de passar el “torrent sec”, surt un sender a la dreta, en pujada, que abandona la pista desdibuixada (que continua paral·lela al torrent de l’Abeurador).

 

terrers 3

 

Agafarem el sender que puja fort i que sovint es ramifica, tot guanyant alçada sobre el “torrent sec”. Sempre triarem l’opció més marcada (si bé totes arriben al mateix lloc). Trobem de nou la pista desdibuixada i la creuem. Un cop creuem aquesta pista girem a la dreta seguint en diagonal ascendent i en forta pujada. El sender és molt fressat i va paral·lel al “torrent sec” (que tenim més avall i a la dreta) fins arribar a una característica formació rocosa.

 

 

terrers 4

 

- 2ª secció: des de la roca característica seguim planejant pel sender ben fressat, més o menys en la mateixa direcció que ho fa el “torrent sec” (referència que no hem de perdre). De seguida creuarem un petit torrent i continuarem pujant pel sender més marcat fins entrar en una zona més esclarissada, on el terra herbós dissimularà qualsevol marca de sender. Aquí pugem rectes uns 50 o 60 metres i després girem totalment a la dreta per anar a cercar el “torrent sec”. El creuem. A partir d’aquí, el sender torna a estar ben fressat.

 

terrers 5

 

- 3ª secció: un cop creuat el “torrent sec” continuarem seguint les traces fressades del sender, el qual fa una llarga diagonal ascendent. El terreny i el recorregut segueixen així d’homogenis fins arribar al pla de Madastre. Arribarem al pla de Madrastre per la part més baixa del prat (recordar aquest punt per a la tornada). 47 min.

Ja hem superat la part menys definida, i comencen els idíl·lics prats de Madrastre. Remuntem el prat, a la nostra dreta apareix la cabana del pla de Madastre. Continuem pujant i, de seguida, arribem a un coll amb unes vistes magnífiques del Comabona. 1 h 12 min.

 

 

terrers 6

 

Sortim del coll per l’esquerra per un camí clarament fressat sobre el prat. Continuem seguint camins de bestiar, sempre el més marcat, per un terreny en lleugera pujada per un bosc esclarissat (no hem de baixar mai). Més endavant, sortim del bosc i entrem en uns prats allargassats on ja intuïm, per la dreta, la presència del torrent del Tancalaporta.

Superem aquest prats i tornem a entrar al bosc. Ara tenim el torrent del Tancalaporta just a la nostra dreta però encara no hi entrarem ja que caminarem més còmodes pel bosc, paral·lels a ell. Després d’uns minuts el bosc es fa més incòmode i optarem per entrar dins del torrent, més o menys a l’alçada d’un gran bloc característic amb dos petits pins al seu damunt.

 

terrers 7

 

Passem per sota del gran bloc i agafem un sender pedregós a l’altre costat del torrent. El remuntem fins que, a pocs metres, el sender torna a creuar el torrent. En aquest punt, trobarem les marques taronja fosc de Cavalls del Vent que seguirem.

A partir d’aquí el camí està perfectament definit i marcat. Passem per una zona amb els arbres estirats a terra a causa d’una antiga allau. Entrem en un altre prat i, novament, en una zona boscosa abans d’arribar al pla de les Creus.

 

terrers 8

 

 

Hem de recordar aquest punt del prat per a la tornada. Caminem pel prat fins a l’alçada d’uns gran blocs de roca on girarem a la dreta. Pujarem i creuarem un tram curt i pedregós fins a trobar el sender ben definit (alerta a la baixada en aquest punt).

Iniciem un còmode flanqueig ascendent cap a l’esquerra (E), en direcció a un esglaó característic. Sense problemes, iniciarem un recorregut espectacular i aeri sota el Terrers, i entrarem dins la capçalera del torrent del Pradell.

 

terrers 9

 

 

Forta pujada sota les roques del serrat de la Muga. Aquí trobem un nou sender amb marques de PR i de GR. Nosaltres girem a la dreta cap al pas del Bou que tenim a pocs metres. Un cop el superem apareix davant nostre el tram final de l’ascensió. 2 h 27 min.

 

terrers 10

 

A partir d’aquí, haurem d’abandonar totes les marques (que es dirigeixen al coll del Tancalaporta) per fer la nostra pròpia ruta.

Girem a la dreta en direcció a la còmoda carena del Terrers que ens portarà, sense dificultats, al seu cim.

 

terrers 11

FOTO DE PAS

Temps de pujada: 2 h 50 min.

 

 

Itinerari de baixada:

 

Tornada pel mateix camí.

 

Alerta: en arribar al pla de les Creus, baixar de cop a buscar el prat. Com a referència hi ha una pedra gran (i un seguit de fites de baixada). No seguir pel sender molt ben marcat que segueix flanquejant.

 

 

Temps total: 4 h 30 min.

 

 

 

 

C a l T r i s c a - Carrer Major, 14 - 25721 - Nas -Bellver de Cerdanya - N 42.348716' E 01.743585 - Tel. 628 56 84 77