Penyes Altes de Moixeró   

 

Cim altiu dins d’una serra amable i amb molt bones vistes dels seus veïns. L’itinerari s’endinsa per la vall de Font Llebrera i arriba al coll de Jou, gira a la dreta i ressegueix la carena cap a l’oest. Aquest tram, des de coll de Jou fins al cim, és un dels més agraïts de la Cerdanya.

  

Sortim de cal Trisca fins a Bellver, seguim cap al Túnel del Cadí i entrem a l’àrea de servei. Aquí farem un canvi de sentit, tot passant per sota de la carretera, i agafarem el camí asfaltat que porta a Urús. Arribem a Urús, a l’esquerra hi ha el rètol que ho anuncia i, a pocs metres, una petita illeta enjardinada que deixarem a l’esquerra. La pista asfaltada passa pel davant de la font Freda i d’una zona d’esbarjo.

 

 

Penyes Altes 1

Penyes Altes 2

 

Seguim 1 km i arribem a una cruïlla de quatre camins: 1r) la carretera per on venim; 2n) una pista a l’esquerra, de terra i en pujada, que ens porta a coll Jovell (rètol: pista tancada a 2,1 km); 3r) una pista asfaltada que continua recta i que va a l’ermita de Sant Grau; 4r) una pista que continua asfaltada uns 20 m. que després passa a ser de terra i que arriba al refugi dels Ordiassos. Aquesta és la que ens interessa.

 

Penyes Altes 3

 

Baixem cap al torrent i, novament de pujada, passem un pas canadenc. Poc després, arribem a una cruïlla de pistes on hi ha el refugi dels Ordiassos (o d’Urús), aproximadament 2 km de bona pista. Deixem el cotxe en aquest punt, uns 25 min. des de cal Trisca. No continuarem per la pista que gira a la dreta.

 

penyes altes 4

 

En aquesta cruïlla trobem una indicació del refugi del cortal d’en Vidal, que no hi anem però que ens indica la pista per la qual hem de començar a caminar. Passem per sobre del refugi dels Ordiassos, veiem rètols de prohibida la circulació als cotxes i a 200 m trobem una tanca en forma de cadena i de color verd.

 

penyes altes 5

 

Continuem pujant uns 10 min. per pista ampla i bona fins a un revolt a la dreta on trobem una nova pista que marxa per l’esquerra i que també està tancada amb una cadena verda.

 

penyes altes 6

 

 

L’agafem. En suau pujada, aquesta pista ens porta fins a la font Llebrera: trobem un petit prat i la surgència que neix del torrent del mateix nom. Un rètol de color verd ens indica les característiques de l’aigua.

 

penyes altes 7

 

penyes altes 8

 

Aquí trobem les marques de PR (blanques i grogues) i punts grocs que vénen del coll Jovell i que hem de seguir. En aquest punt la pista, més desdibuixada, creua el torrent i el remunta en paral·lel deixant-lo a la dreta.

La pujada es redreça una mica més. Creuem el torrent diverses vegades. El camí és fàcil de seguir, ben marcat i ben senyalitzat.

Seguim així fins que s’acaba la pista, llavors continuem per un sender i deixem el torrent de nou a la nostra dreta, tot seguint punts grocs visibles.

Més endavant, abandonem el torrent (que gira en direcció a la Tossa) deixant el torrent a la nostra esquerra i seguim el sender ben marcat que, per la dreta, puja decidit cap al coll de Jou.

 

penyes altes 9

 

Arribem al coll de Jou, un coll discret però amb una gran vista d el vessant del berguedà i de la Tossa d’Alp. Hi trobem un rètol del Parc Natural Cadi-Moixeró amb aquestes indicacions.

A partir d’aquí, a més de les marques de punts grocs, trobarem les marques del GR 150.1 (vermelles i blanques) i els punts taronja fosc de Cavalls del Vent.

Continuem cap a la dreta (W) i carenem pujant entre pins pel vessant cerdà fins al cim de Les Suquetes.

Més endavant, canviarem al vessant berguedà i planejarem fins a trobar un petit prat per on tornarem a passar al vessant cerdà, que ja no deixarem, mantenint sempre una proximitat a la carena.

 

penyes altes 10

 

Davant tenim la serra del Puig Sequer. Quan guanyem el contrafort del serrat de Comesjuntes apareixen just al davant les Penyes Altes de Moixeró i el Cadí al fons.

 

penyes altes 11

 

Baixem al pas de La Guilla, trobem de nou un rètol del Parc Cadi-Moixeró. Ara només ens queda l’última remuntada fins al cim per un camí força dret enmig d’un esplèndid bosc de pi negre.

 

penyes altes 12

 

En aquest punt les marques taronja fort de Cavalls del vent i les del GR creuen el coll i segueixen avall cap al Moixeró. Nosaltres girem a l’esquerra en direcció al cim de les Penyes Altes.

Temps de pujada: 1 h 25 min.

 

penyes altes 13

FOTO DE PAS

 

 

Itinerari de baixada:

El camí de baixada és el mateix fins al pas de La Guilla, però després haurem de baixar pel bosc a cercar el prat sobre la carena del Comesjuntes.

 

penyes altes 14

 

De baixada, seguim, doncs, el mateix camí fins al pas de la Guilla on trobem el rètol del Parc Natural Cadí - Moixeró. Continuem uns 50 m fins a un segon coll petit just abans de remuntar cap al serrat de Comesjuntes. 16 min.

Alerta, en aquest punt abandonem el camí de l’anada per començar a baixar decididament. Baixem, sense camí, amb lleugera tendència a la dreta, és a dir, acostant-nos al serrat de Comesjuntes. Passant per un bosc net i clar de terra herbós (sense problemes). Més endavant, seguim un sender, més fressat i amb marques vermelles, que flanqueja cap al llom fins a portar-nos al prat. 32 min.

 

penyes altes 15

 

Baixem al prat i passem la carena rocosa per l’esquerra, on trobarem un sender marcat. Més endavant, tornem a la carena per caure a la dreta i sortir a un altre prat més petit. 48 min.

 

penyes altes 16

 

Al final del prat baixem recta seguint unes fites i, més endavant, el sender perfectament definit gira a l’esquerra i baixa fins al cortal d’en Vidal. 1 h.

 

penyes altes 17

 

Una pista tancada als vehicles arriba al prat per la dreta. Aquesta pista ens portarà, suaument, al punt de sortida. 1 h 35 min.

 

penyes altes 18

 

Temps total: 3 h

 

 

C a l T r i s c a - Carrer Major, 14 - 25721 - Nas -Bellver de Cerdanya - N 42.348716' E 01.743585 - Tel. 628 56 84 77