Coll de Jussana - Prat de Cadí

 

Itinerari circular i molt variat pel cor del Cadí. El circuit comença a la part baixa del recorregut, transcorre per un sender fàcil i amable que està marcat com a GR-3, i arriba a un dels racons més bonics del Cadí, el coll de Jussana. Tornem per la part alta del recorregut, una zona de natura més salvatge i que enllaça colls feréstecs, creua tarteres i arriba al magnífic prat de Cadí, sota la canal del Cristall. Una combinació immillorable, una constant descoberta... Inexcusable!

 

Sortim de cal Trisca, anem cap a Bellver de Cerdanya i agafem la N-260 en direcció a La Seu d’Urgell. A Martinet prenem la carretera que va a Montellà i de seguida a la dreta, cap a Estana. Creuem el poble i arribem al coll de Pallers on hi ha un petita zona d’aparcament.

Aquesta primera part és molt fàcil de seguir en tant que tenim les marques del GR-3 i, a vegades, també d’un punt groc. Iniciem l’itinerari en una cruïlla de pistes que hi ha poc abans de l’aparcament.

 

jusana 1

 

Seguim les marques de GR per una pista que baixa fins a un prat on un corriol una mica enverdissat el ressegueix per l’esquerra. Més endavant, sortim a una nova pista que agafem tot girant a l’esquerra i de baixada (terra fosca). Després abandonem aquesta pista per l’esquerra seguint un nou sender que enllaça amb una altra pista pocs metres per sota. Quan arribem a la pista girem a l’esquerra, de baixada, però a 20 m la pista fa un fort revolt a la dreta i nosaltres l’abandonem per continuar recta per un sender ben fressat.

Tram molt agradable que planeja sota un bosc de pins. Arribem a un primer prat que creuem per la part superior. Poc després, en creuem un altre més petit. Arribem a una pista que puja, fent algun revolt, fins a una cruïlla de pistes, nosaltres continuarem caminant en el sentit de la marxa. Després d’una curta baixada creuem un torrent, girem a la dreta i pugem.

Alerta: anem a parar a una nova pista. Ens trobem en un lloc anomenat el Collet. En aquest punt girem a l’esquerra en lleugera pujada i en direcció al puig Baridana, abandonem les marques del GR-3.

 

jusana 2

 

(Si volguéssim veure el poble del Querforadat, veure la vall del Quer i la casa Birma, hauríem de seguir les marques del GR uns 20 metres cap a la dreta).

Situats al Collet, continuem per la pista. En el primer revolt a la dreta trobem una nova pista que continua recta però nosaltres farem el revolt i continuarem pujant fins passar pel costat d'una cabana rodona.

 

jusana 3

 

Continuem pujant.

Alerta: 100 metres abans que aquesta pista entri en un prat amb un primer pla del Puig, hem d'agafar una pista desdibuixada que surt per la dreta i que puja fort, just abans d'un talús en el marge dret.

 

jusana 5

 

Aquesta pista puja fort, després gira a l'esquerra i fa un llarg flanqueig ascendent enmig del bosc fins a un lloc on aquest s'aclareix i ens deixa veure, davant nostre, el puig Baridana. La pista s'acaba i hi ha un mur de pedres. Estem a 200 m del coll de Jussana.

 

jusana 6

 

A la dreta d'aquest clar comença un sender en pujada forta. Al final d'aquesta pujada, uns 50 m, un sender marcat en fites continua pujant en diagonal cap a l'esquerra.

 

jusana 7

 

A pocs metres, arribem al coll de Jussana que té un monòlit al mig del prat.

 

jusana 8

FOTO DE PAS

 

Ens apropem al monòlit. Des d’aquí i mirant el Cadí, veiem el llom que cau del puig Baridana. L’itinerari va a cercar el coll de Jussana Superior que es troba al vell mig d’aquest llom.

Alerta: a partir d’aquí l’itinerari segueix senders poc definits, però sempre hi són. L’única cosa important és saber exactament on està el punt de referència següent en el nostre recorregut. Cal dir que el terreny és de bon caminar perquè el sotabosc és força net.

Des del coll de Jussana seguirem uns 15 min. pel vessant E del llom per un sender desdibuixat amb fites. Alternarem trams de flanqueig ascendent en direcció al Cadí amb remuntades directes al llom. 1 h 30 min.

 

jusana 9

 

Des del bonic coll de Jussana Superior es veu el següent punt de referència: un altre coll, en direcció E i pràcticament a la mateixa alçada.

 

jusana 10

 

Entrem a un bosc força clar per un sender ben fressat que a vegades està trencat per arbres caiguts, però que hi caminarem bé. Tot i que veiem on anem, hem de tenir en compte de no baixar ni pujar molt, es tracta d’un tram que flanqueja seguint la mateixa alçada (lleugeres baixades o pujades depenent del terreny). En arribar a la falda del Cadí travessem per dos torrents consecutius i, després, continuem amb la mateixa tònica fins al coll del Tossal del Puig. 1 h 55 min.

 

jusana 11

 

El coll del Tossal del Puig és un lloc preciós.

Des d’aquí també hem de visualitzar un nou punt de referència: el següent coll que, tot i que es veu, no és tant evident. Sortim del prat fent un flanqueig ascendent i ens dirigim cap a la franja de pedres que tenim al davant (passarem uns metres per sota). El camí està ben fressat i sempre fa un flanqueig ascendent.

L’únic punt confús són els primers 200 m a la sortida del prat, degut a una gran caiguda d’arbres que ha deixat un terreny una mica laberíntic amb molts caminets. Passarem aquest tram d’arbres caiguts per la part de sobre i, més enllà, trobarem el camí ja ben definit que ens porta en 15 min. a un coll petit. Des d’aquí, caminem 15 min. més per un prat allargat ens porta a la tartera del Llitzer. 2 h 25 min.

 

jusana 12

 

Al final del prat, i sense entrar a la tartera, girem a l’esquerra i continuem pel bosc seguint unes fites. Més endavant, baixem uns metres i entrem a la tartera.

 

jusana 13

 

Sortirem per l’est i per la part més alta del prat/tartera on trobarem una tanca de fusta característica.

 

jusana 14

 

Seguim un sender ben fressat que manté l’alçada. Arribarem a la part alta del prat de Cadí, amb la roca Verda davant nostre. Per arribar al prat de Cadi, anem baixant per terreny de prats en pendent i algun petit tram de bosc. 3 h

 

jusana 15

 

Sortim per l’esquerra del prat de Cadí amb la serra a la nostra esquena i seguim les marques del PR (blanques i grogues) que ens guien fins al coll de Pallers, on tenim el cotxe.

Temps total: 3 h 45 min

 

C a l T r i s c a - Carrer Major, 14 - 25721 - Nas -Bellver de Cerdanya - N 42.348716' E 01.743585 - Tel. 628 56 84 77