Comabona

 

Ascensió a un dels cims més importants de la serra del Cadí. Recomanem fer l’ascensió pels prats de Madraste i fer el descens pel PR del Camí dels Segadors. Itinerari complert i variat en tot el seu recorregut. Arribar al prat d’Aguiló és tot un espectacle, superar la imponent cara nord del Cadí i treure el cap pel seu amable vessant sud és una gran experiència. No us ho perdeu!

 

 

Sortim de Cal Trisca amb el cotxe i seguim la pista que entra a la vall de Ridolaina. Tram de pista en bon estat que ens porta al cortal de l’Oriol en uns  25 min. Aquí trobarem: un abeurador a l’esquerra, una rampa que puja al cortal, la pista principal que continua recta i un senyal que prohibeix la circulació als vehicles. Deixem el cotxe aquí i continuem a peu.

 

Comabona 1

 

Comencem de baixada seguint la pista, amb marques de PR (blanques i grogues) del Camí dels Segadors. Trobarem una tanca (blanca i verda) i, més endavant, una instal·lació de fusta per carregar el bestiar.

Continuem fins trobar “la mala terra” (esllavissada). Poc després creuem el torrent de l’Abeurador. Més endavant, trobem una altra pista que arriba per la nostra esquerra (que torna cap al torrent de l’Abeurador), 20 min. En aquest punt, girem a l’esquerra per seguir aquesta nova pista (deixem la pista principal i les marques de PR).

 

Comabona 2

 

La pista per on caminem està en més mal estat i puja a buscar la captació d'aigües del nucli de Nas, en el torrent de l'Abeurador. 27 min.

 

Comabona 3

 

Des d’aquest punt fins al Pla de Madastre l’itinerari es fa més difícil de seguir. El bestiar ha marcat camí però sovint no és ni l’únic ni el més evident. Es tracta d’un tram d’uns 20 minuts que ens demanarà atenció i que us el detallem a continuació en tres seccions d’uns 6 o 7 minuts:

- 1ª secció: sortim de la captació per la pista desdibuixada i que continua més bruta. Just per sobre de la captació, i per la nostra dreta, arriba un torrent ple de blocs i vegetació que normalment està sec (referència important que anomenarem “torrent sec”). Just després de passar el “torrent sec” surt un sender a la dreta, en pujada i que abandona la pista desdibuixada (que continua paral·lela al torrent de l’Abeurador).

 

Comabona 4

 

Agafarem el sender que puja fort i que sovint es ramifica, tot guanyant alçada sobre el “torrent sec”. Sempre triarem l’opció més marcada (si bé totes arriben al mateix lloc). Trobem de nou la pista desdibuixada i la creuem. Un cop creuem aquesta pista girem a la dreta seguint en diagonal ascendent i en forta pujada. El sender és molt fressat i va paral·lel al “torrent sec” (que tenim més avall i a la dreta) fins arribar a una característica formació rocosa.

 

Comabona 5

 

- 2ª secció: des de la roca característica seguim planejant pel sender ben fressat, més o menys en la mateixa direcció que ho fa el "torrent sec" (referència que no hem de perdre). De seguida creuarem un petit torrent i continuarem pujant pel sender més marcat fins entrar en una zona més esclarissada, on el terra herbós dissimularà qualsevol marca del sender. Aquí pugem rectes uns 50 ó 60 metres i després girem totalment a la dreta per anar a cercar el "torrent sec". El creuem. A partir d'aquí, el sender torna ser ben fressat.

 

Comabona 6

 

- 3ª secció: un cop creuat el “torrent sec” continuarem seguint les traces fressades del sender, que dibuixa una llarga diagonal ascendent. El terreny i el recorregut segueixen així d’homogenis fins arribar al prat de Madastre.

Arribarem a Madrastre per la part més baixa del prat (recordar aquest punt per a la tornada). 47 min.

Ja hem superat la part menys definida, ara comencen els idíl·lics prats de Madrastre. Remuntem el prat, a la nostra dreta apareix la cabana del Pla de Madrastre. Continuem pujant i, de seguida, arribem a un coll amb unes vistes magnífiques del Comabona. 1 h 12 min.

Comabona 7

Sortim del coll per l’esquerra per un camí clarament fressat sobre el prat. Continuem seguint camins de bestiar, sempre el més marcat, per un terreny en lleugera pujada per un bosc esclarissat (no hem de baixar mai).

Més endavant, sortim del bosc i entrem en uns prats allargassats on ja intuïm, per la dreta, la presència del torrent del Tancalaporta.

Superem aquests prats i tornem a entrar al bosc. Ara tenim el torrent del Tancalaporta just a la nostra dreta, però encara no hi entrarem ja que caminarem més còmodes pel bosc, paral·lels a ell. Després d’uns minuts el bosc es fa més incòmode i optarem per entrar dins del torrent, més o menys a l’alçada d’un gran bloc característic amb dos petits pins al seu damunt.

 

Comabona 8

 

Passem per sota del gran bloc i agafem un sender pedregós a l’altre costat del torrent. El remuntem fins que, a pocs metres, el sender torna a creuar el torrent. En aquest punt, trobem les marques taronja fosc de Cavalls del Vent.

A partir d’aquí el camí està perfectament definit. Seguirem aquestes marques en direcció W i no les deixarem fins assolir el refugi de prat d’Aguiló.

 

Comabona 9

Arribem al refugi. 1 h 55 min.

Comabona 10

Des del pòster de Senders de Cerdanya que hi ha al costat del refugi iniciarem l’ascensió al pas dels Gosolans. El camí està ben traçat i ben marcat (marques de PR i ratlles o punts grocs). Pugem entre lloms esquitxats de pins negres.

Deixem un punt d’observació meteorològica a la nostra esquerra i, una mica més amunt, iniciem un llarg flanqueig ascendent cap a la dreta (W).

 

Comabona 11

A prop del pas dels Gosolans farem unes quantes ziga-zagues.

Comabona 12

 

Encarem els últims metres. En el fil de la carena apareix retallat un pòster de Senders de Cerdanya i, més a la dreta, dues creus. De cop, apareix la coma dels Cortils i, pel darrera, la cara nord del Pedraforca... Espectacular!

Pòster metàl·lic pintat de blanc que ens indica que estem en el pas dels Gosolans.

Comabona 13

Seguim les marques de GR (vermelles i blanques), entrem a la coma dels Cortils i anem a cercar la font Tordera (visible des del pas dels Gosolans).

Comabona 14

Poc després, guanyem el llom del puig de la font Tordera i gaudim de nou de vistes del vessant del berguedà. Seguim les marques de GR, que flanquegen cap a l’est pel vessant sud del Cadí, fins que trobem unes marques blanques i verdes (i moltes fites que abandonen el GR) que seguirem per pujar directes al cim del Comabona.

Temps total de pujada: 3 h 15 min.

Comabona 15

FOTO DE PAS

 

Itinerari de baixada:

Resseguim el camí de pujada, primer les marques verdes i blanques, després les del GR (ara en direcció W) i, finalment, en el pas dels Gosolans retrobem les marques del PR que baixen al refugi del prat d’Aguiló, i que ens guiaran en la resta de l’itinerari de baixada.

Deixem el refugi enrere per la pista que hi accedeix.

 

Comabona 16

Aquí trobem la pista que ve de Montellà, l’agafem. Després d’uns 5 min. el sender (marques de PR) ens retalla un parell de revolts. Retrobem la pista i la seguim avall.
Alerta quan veiem que el terra de la pista s’envermelleix perquè ens apropem al coll de l’Home mort, 15 min. En aquest punt farem un canvi de direcció.

Atenció: hem d’abandonar la pista i agafar-ne una altra que surt per la dreta cap a la vall de Ridolaina. Estem al coll de l’Home Mort, hi ha un pòster de Senders de Cerdanya i, al fons, veiem el poble d’Estana.

El camí va baixant còmodament pel bosc.

 

Comabona 16

A mitja baixada passem pel costat d’una cabana metàl·lica.

Comabona 17

Poc després la pista es converteix en sender i baixa fort fins a trobar el rec. El resseguim uns minuts, cap a l’esquerra, i arribem a la pista de la vall de Ridolaina. 50 min.

Anem cap a la dreta i creuem el torrent de les Eres. Seguim la pista i arribem a la cruïlla on hi ha la pista que puja a la captació d’aigua de Nas. Seguim recta en la mateixa direcció que portàvem. Creuem la zona de “la mala terra” i arribem al cortal de l’Oriol.

Temps de baixada: 1 h 25 min.

Temps total: 4 h 40 min.

 

 

 

C a l T r i s c a - Carrer Major, 14 - 25721 - Nas -Bellver de Cerdanya - N 42.348716' E 01.743585 - Tel. 628 56 84 77