Cava - Ansovell

 

Recorregut circular que enllaça els pintorescos pobles de Cava i Ansovell i visita uns llogarrets d’encant santuari del Boscalt, cortal Roig i can Pubill situats sota els contraforts del Cadí.

 

Sortim de Cal Trisca amb cotxe. A Bellver de Cerdanya prenem la N-260 en direcció a La Seu d’Urgell fins a Pont d’Arsèguel. En aquest punt, pugem a Arsèguel i seguim fins a Cava. 45 min.

Deixem el cotxe a l’entrada del poble. Anem a buscar les marques del GR (vermelles i blanques) que trobarem just al davant en un carreró entre dues cases (l’església està una mica més a la dreta).

El camí baixa cap a la dreta vorejant per darrera la casa. Veiem la carretera per on hem arribat a Cava.

 

cava-ansovell-1

 

El GR baixa i s’allunya de la carretera fins que la creua per primer cop. La travessem seguint exactament la mateixa direcció i entrem de nou al bosc per una obertura de la tanca de protecció de la carretera (aquí no hi ha marques del GR). El sender retalla la corba de la carretera i torna a creuar-la (aquí sí que hi ha marques: les de No-GR a banda i banda de l’asfalt i les de GR les haurem de buscar creuant la carretera amb tendència a l’esquerra). Seguim de baixada.

 

cava-ansovell-2

 

Després d’uns 15 min. arribem al torrent (zona on hi ha les conseqüències d’una esllavissada de terra).

 

cava-ansovell-3

 

Creuem el torrent i el resseguim baixant pel seu costat esquerra fins arribar al riu Cadí. El creuem per un pont romà.

 

cava-ansovell-4

 

El camí, primer s’endinsa cap a la vall (direcció a la serra del Cadí) i després gira cap a la dreta en forta pujada. Aquest GR, molt ben senyalitzat, fa una diagonal cap a la dreta per anar a buscar el poble d’Ansovell.

Arribem al poble per la seva part més baixa. 1 h 10 min.

 

cava-ansovell-5

 

Anem cap a l’església i la passem de llarg. De seguida, trobem una tanca que barra la pista forestal i un camí que marxa cap a la dreta. Agafem aquest camí tot seguint el GR que, tot i estar senyalitzat, hem de vigilar no perdre'l.

 

cava-ansovell-6

 

Estem caminant pel “camí vell” que enllaça el poble d’Ansovell amb el santuari del Boscalt. 1 h 35 min.

 

cava-ansovell-7

 

Al santuari del Boscalt hi trobarem una font (punt d’aigua), uns bancs i un mirador. A partir del santuari abandonem les marques del GR.

 

cava-ansovell-8

 

Veiem una pista que arriba per la nostra esquerra (que porta al poble d’Ansovell) i la pista que segueix recta (davant del banc amb els panels informatius). La seguim uns cent metres i girem a l’esquerra per una altra pista que baixa i fa un parell de revolts i s'acosta a una borda de pastors, que deixarem a l’esquerra.

 

cava-ansovell-9

 

El camí és sempre molt evident, baixa o puja suaument i fa un flanqueig per sota el Cadí en direcció est (E).

Després de creuar el barranc de la canal Toriscada i de la canal del Migdia, trobem una pista forestal  que arriba per la nostra esquerra (rètol manual indicant Ansovell) vorejant el Puig Rodó, que ve del poble de Cava. Nosaltres prenem aquesta pista cap a la dreta. 2 h 10 min.

 

cava-ansovell-10

 

Arribem al cortal Roig. Aquí apareixen marques de PR (grogues i blanques). 2 h 25 min.

 

Cava-ansovell-11

FOTO DE PAS

L’indret on trobem el cortal Roig és molt bonic: borda de pastors vorejada de prats i pollancres i una vista fantàstica a les Tres Canaletes (roca Dreta, roca Grossa i roca del Gónec).

Passem de llarg el cortal deixant-lo a la nostra esquerra i seguim el camí amb la mateixa direcció que portàvem. Veurem marques de PR (blanques i grogues) que no apareixeran de nou fins bastant més endavant. Les marques no són abundants però no és preocupant perquè el camí està molt fressat.

Creuem un torrent amb força aigua i un altre de sec, i ens situem en un vessant on ja no predomina el pi sinó el roure. Ara el camí és en forta pujada. Més endavant, tindrem perspectiva del cortal Roig i dels prats que l’envolten.

 

cava-ansovell-12

 

Aquest sender es creua amb el GR que ve de coll d’Oruga (dreta). 2 h 55 min. Anem cap a l’esquerra i de baixada, seguin el GR, fins arribar a la casa de can Pubill. 3 h 5 min.

Can Pubill està situat en un lloc idíl·lic i espectacular. A la tardor el joc de colors és  increïble!

 

cava-ansovell-13

 

Abans d’arribar a la casa hi ha una font (punt d’aigua) i un abeurador pel bestiar. Passem a tocar de la casa, la deixem a l'esquena i seguim el camí que surt de la casa (marques del GR).

 

cava-ansovell-14

 

Alerta: de seguida abandonarem la pista, ja que, el GR se’n va a l’esquerra i baixa cap al poble de Cava, que veiem al davant. A mig camí creuarem les conseqüències de l’esllavissada de terra (compte de no perdre les marques). Arribem al poble per la part alta. 20 min.

 

cava-ansovell-15

 

Temps total: 3 h 25 min.

 

 

C a l T r i s c a - Carrer Major, 14 - 25721 - Nas -Bellver de Cerdanya - N 42.348716' E 01.743585 - Tel. 628 56 84 77